Biofeedback

We maken in onze praktijk regelmatig gebruik van biofeedbackinstrumenten: de Emwave, de PIR en de NEUROAMP
Ze stimuleren beide een kalme positieve en geconcentreerde houding. Ze zijn eenvoudig en kindvriendelijk in het gebruik (ook voor volwassenen prettig!). En het belangrijkste: goed overdraagbaar naar de situatie van alledag. Aan dit laatste besteden we gericht aandacht met instructies en oefeningen. W
Een belangrijke oefening is bijvoorbeeld  ‘ontprikkelen’, waarbij je binnen 5 minuten leert om je zenuwstelsel even helemaal tot rust te brengen en te laten herstellen.
Hieronder kunt u de oefening beluisteren of downloaden:

 download Ontprikkelen

 

Hartcoherentie trainen met de Emwave

De emwave is een digitaal biofeedbackinstrument, waarbij gebruik wordt gemaakt van een sensor, die verbonden is met een oorlel (oorclip).
Het doel is om een positieve gemoedstoestand, hartslag, ademhaling en hersenactiviteit op een harmonieuze manier op elkaar af te stemmen, zodat sprake is van ‘entrainment’ of ‘hartcoherentie’.

Speelse vormen van feedback maken voor mensen die van afwisseling houden, de oefening aantrekkelijker. Op de monitor is te zien hoe chaotische bewegingen geleidelijk aan overgaan in rustige sinusvormen.

effecten-van-incoherentie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het vertoeven in deze toestand zeer bevorderend is voor het herstelvermogen van de mens en gunstig inwerkt op de emotionele stabiliteit. Het instrument wordt in de VS veel gebruikt voor hartrevalidatie.
Echter, ook voor preventieve werking is dit een krachtig instrument in het kader van stressmanagement. Denk ook aan de inzet hiervan bij faalangst.

We gebruiken het instrument zowel bij psychologische begeleiding als bij de neurofeedbacktrajecten.
Zie verder:www.hearthmath.com of www.emwave.com. In o.a. het boek ‘uw brein als medicijn’ (David Servan-Schreiber) wordt hartcoherentie duidelijk toegelicht.

De PIR o.a. tegen migraine en concentratieproblemen

De PIR staat voor Peripheral Infrared Sensor. Dit instrument werkt met drie infrarood sensoren die gemonteerd zijn in een band die de cliënt om zijn of haar voorhoofd krijgt.  Via training met feedback van een spelletje op het scherm wordt het metabolisme van de hersencellen achter het voorhoofd geactiveerd. Dit gebied is van belang voor zelfregulatie: overzicht, concentratie, planning en zelfbeheersing.

PIR_biofeedback_frontalecortex_praktijkoptimus
De PIR is ontwikkeld door psycholoog Jeffrey Carmen, speciaal als succesvol instrument om migraine te bestrijden. Daarnaast wordt het vooral ingezet bij concentratieproblematiek, zoals AD(H)D. En zoals bekend heeft verbetering van de fitheid van het brein frontaal ook een positief effect op stemming (depressiviteit)

De NEUROAMP waarbij ook ILF een optie is

Infra-Low frequency neurofeedbacktraining is ontwikkeld door het echtpaar Othmer, dat op basis van jarenlange klinische ervaring en research het neurofeedback instrument (de NEUROAPM) steeds meer verfijnd heeft. Zij hebben ontdekt dat neurofeedbacktraining met zeer lage frequencies positieve resultaten bij 70% van de clienten geeft bij allerlei symptomen. De theorie is dat het brein zich op dit niveau afstemt op de feedback, vergelijkbaar met biofeedback. Op basis van de cursus die ik bij hen gevolgd heb heb ik gekozen voor deze NEUROAMP, waarbij de frequency per client goed afgestemd wordt en de ILF regelmatig een goede optie is. Dit kan een zinvolle aanvulling zijn in het kader van een topcoachtraject samen met de PIR, die ook aangesloten wordt op de NEUROAMP.
Zoals reeds aangegeven worden langdurige neurofeedbacktrajecten op basis van EEG onderzoek niet meer aangeboden bij Attent. Niet omdat dit niet zinvol zou zijn, het is een keuze om de praktijk minder intensief te maken.